אודות זהב.......
זהב (אנגלית: Gold, לטינית: Aurum) הוא יסוד כימי מתכתי יחסית נדיר שסמלו הכימי Au, משקלו האטומי 196.967 ומספרו האטומי 79. זהב לא נוטה להיקשר כימית ליסודות אחרים ולכן ניתן למצוא אותו בטבע בצורתו הטהורה. בנוסף ליצירת תכשיטים, זהב משמש רבות גם בטכנולוגיה ותעשייה, בזכות המוליכות החשמלית הגבוהה שלו ועמידותו לקורוזיה. בתכשיטים ובסגסוגות ריכוז הזהב נמדד בקרט.
לזהב משקל סגולי גבוה של 19.32 גרם לסמ"ק, והוא ניתך ב-1,064.141 מעלות צלזיוס. תכונה נוספת מיוחדת של זהב היא הקושי הגדול שיש לו להתרכב עם חומרים אחרים, תכונת אצילות מיוחדת זו גורמת לכך שהזהב מופיע בטבע בצורה קרובה לטהורה כמו אבן וזה גורם לו להראות מבריק כמעט בכל תנאי. הזהב אינו מתחמצן והוא עמיד בפני שיתוך של מרבית החומצות מלבד מי מלך המסוגלים להמיס אותו. צירוף תכונות אלו של נדירות, ברק, יחד עם הרכות היחסית שהופכת את הזהב לנוח לעיבוד, הקנו לזהב מעמד מיוחד של סימול מעמד חברתי באמצעות התקשטות בו, ושימושים טקסיים ויצוגיים רבים אחרים, כולל שימוש בו כבסיס לכסף.
בטבלה המחזורית זהב נמצא בקבוצת יסודות 11, המכילה מלבדו נחושת, כסף, ורנטגניום. דרגות החימצון הנפוצות של זהב הן 1+ ו3+.
שימוש זהב ב......
ניצול תכונות הזהב לשימושים תעשייתיים הוא חדש יחסית, כשבין היתר משתמשים בו כדי להפוך זכוכית למראה למחצה, ולציפוי מגעים חשמליים בתעשיית האלקטרוניקה, כדי לשמר את טיב תכונות ההולכה. מספר שימושים:
היסטוריה זהב........
זהב מוכר לאדם עוד מימי קדם והוא כנראה אחד מהמתכות הראשונות שהאדם השתמש בהן. קיימות מספר עדויות לשימוש קדום בזהב, ביניהן עדות ממצרים משנת 2600 לפנה"ס המתארת שימוש בזהב ועדויות נוספות מאזורים גאוגרפיים עשירים בזהב ועד אגדות עמים בנושא.
זהב נחשב במשך תקופה ארוכה כאחת המתכות היקרות ביותר, לכן הוא מסמל עושר, מלוכה, אצולה ועוד.
עד שנת 1910, יחסית מעט זהב מוצה מעפרותיו. חישובים מעלים כי 70% מכלל הזהב שהופק בעולם מוצו מאז שנת 1910.
גם בתחום האלכימיה לזהב חשיבות רבה. מטרת האלכימיה היא יצירת זהב מיסודות אחרים, כמו למשל עופרת (משימה שאיננה אפשרית ללא שימוש בטכנולוגיות מודרניות חדישות, ואף אז אין לה כדאיות כלכלית).
הזהב אף הוכר בתרבות האינקה כ"זיעת" החמה וכן האצטקים נהגו לפסל דמויות שונות בזהב ולהכין תכשיטים לכוהנים.
הזהב היה, במשך כל ההיסטוריה ועד היום, סחורה חשובה ביותר והיווה מפלט לאנשים אשר חוששים משינויים בשווקים העולמיים ולכן הם מפנים את כספם לזהב מתוך הידיעה שמחירו של הזהב נשאר יציב בדרך כלל. מחיר הזהב עולה כאשר יש חשש למלחמה או אי יציבות או פחד אחר של אנשים המשתמשים בכספם לקניית מניות, למשל, משום שערכו של הזהב הוא יחסית יציב. אייזיק ניוטון קשר את הלירה הבריטית לזהב והעידן שבו מטבעות קשורים למתכות החל. כל מדינה החזיקה במאגרי זהב וניתן לומר שהייתה כמעט תלות מוחלטת בזהב (הוטבעו מטבעות זהב). לאחר מלחמת העולם הראשונה החלו לבטל את ההצמדה לזהב ועקב כך ערכו של הדולר צלל וכעת ערכו נמוך יותר (אם ארצות הברית תחליט לחזור להצמדה לזהב, כלומר לגבות את כל הסכום שהיא הדפיסה בכמות הזהב שיש לה, מחיר הזהב יעלה ל-$23,000 לאונקיה לעומת $800 כיום. זאת מפני שעל כל דולר היא תצטרך לשלם את מחירו בזהב ומאחר שהדפיסה כמויות אדירות של דולרים מאז הביטול הרשמי של ההצמדה לזהב, ערכו של כל דולר יורד). הזהב הוא היסוד שממנו מייצרים הכי הרבה תכשיטים.
תרכובת הזהב......
זהב כלורי (AuCl3) ו-HAuCl4 הן תרכובות הזהב הנפוצות ביותר. דרגות החימצון הנפוצות של זהב הן 1+ ו3+,
אך בתנאים קיצוניים קיימת גם הדרגה 5+ (יחד עם פלואור - AuF5).
חותמות מכון התקנים בישראל......

סוגי מטבעות זהב .....
{ דוקט }
הדוקט היה מטבע זהב ששימש בעבר כאמצעי תשלום באירופה. משקלו היה 3.5 גרם ואיכות הזהב הייתה 24 קראט.
הדוקט הוטבע לראשונה ברפובליקת ונציה בשנת 1248 תחת שלטונו של הדוג'ה ג'ובאני דנדולו. על פני הדוקט הוונציאני הופיעה דמותו של הדוג'ה כשהוא כורע ברך בפני מרקוס הקדוש ובצידו השני של המטבע הופיעה דמותו של ישו.
הדוקט היה ההילך החוקי ברוב חלקי איטליה והיה בעל ערך זהה לזה של הפלורין של פירנצה שהחליף אותו במהלך המאה ה-16 כהילך החוקי המקובל באיטליה. בוונציה נמשך השימוש בדוקט עד לנפילת הרפובליקה בשנת 1797.
הדוקט הוטבע מאז על ידי מדינות וישויות מדיניות רבות, בהן אוסטריה ומדינות גרמניות רבות והיה זמין כמטבע עובר לסוחר עד תחילת המאה ה-20. דוקטים יוצרו גם לאחר מלחמת העולם הראשונה כמטבעות סחר. גם כיום ישנן מטבעות המייצרות דוקטי זהב, שאותם מוכרים בנקים למשקיעים פרטיים.
המטבע הנסחר ביותר בישראל ג'ורג בריטי...
.jpg?id=3374649)
הרובל המטבע הנסחר בישראל במקום השני....
.gif?id=3374654) |